- Home
- Evenementen
- SoliDare Hub
SoliDare Hub
Jongerenengagement en WBE
Wereldburgerschapseducatie (WBE) gaat uit van het continuüm ‘kennis-attitude-engagement’, maar er is geen bewijs dat kennis en/of attitude naar engagement leidt. Dus hoe kan WBE een stimulans voor jongerenparticipatie betekenen?
BeGlobal, het kenniscentrum van Enabel voor WBE in België, onderzocht deze vraag door middel van studies die in opdracht van Enabel werden uitgevoerd. Ze kwam met de volgende hypothese:
Door de zelfeffectiviteit van jongeren te versterken en ze actiegerichte vaardigheden te bieden, zullen zij effectiever, duurzamer en beter geïnformeerd betrokken raken, in lijn met de huidige uitdagingen van internationale solidariteit.
Met zelfeffectiviteit bedoelen we het geloof van een individu in zijn of haar vermogen om een bepaalde taak succesvol uit te voeren.
Op basis van die hypothese en de aanbevelingen die voortkwamen uit twee workshops met groepen jongeren in Brussel, ontwikkelden we het concept van de SoliDare Hub.
SoliDare Hub: wat is het concreet en wat bieden wij?
SoliDare Hub omvat een coaching traject van 9 maanden. Tijdens dat traject worden 5 projecten ondersteund die van een sterke sociale en solidaire impact getuigen en geleid worden door jongeren in België. Aan het einde van het traject wordt elk project gepresenteerd voor een jury, die uiteindelijk één winnaar kiest. Er wordt een financiële hulp voorzien van €15 000 om het winnende project te kunnen verwezenlijken.
Het traject houdt het volgende in:
5 ééndaagse workshops (zie workshops)
1 teambuilding weekend
Individuele coaching door experten, op aanvraag
Regelmatige ondersteuning en begeleiding van het Hub team
Networking opportuniteiten met de contacten van Enabel in de partnerlanden
ONZE PRINCIPES
De Hub richt zich op betrokken en gemotiveerde jongeren die zich willen engageren, maar niet weten hoe.
De Hub biedt toegang tot het netwerk en de contacten van Enabel.
De Hub biedt de mogelijkheid om met de experten van Enabel in contact te treden.
De Hub richt zich op concrete hulpmiddelen en netwerkmogelijkheden.
De Hub biedt praktische middelen en emotionele ondersteuning en probeert in de behoeften van jongeren te voorzien, waar mogelijk.
Editie 2024
De 5 projecten
Ubuki: Empowerment van vrouwen via de bijenteelt in Rwanda
Johan Sebukire, Hannah Downes & Hendrik van Leeuwen
Projectleiders: Johan Sebukire, Hannah Downes & Hendrik Van Leeuwen
Achtergrond: 25 jaar oud. Johan komt oorspronkelijk uit Rwanda en heeft een passie voor bijenteelt. Hij wil de emancipatie van vrouwen in zijn land van herkomst ondersteunen door duurzame bijenteelt te promoten. Hij trok twee gemotiveerde vrienden met complementaire vaardigheden en achtergronden aan de mouw om zijn project haalbaar te maken: Hannah is gespecialiseerd in migratie en focust op het genderaspect; Hendrik is een expert in inclusieve financiering en legt zich toe op de fondsenwerving.
Beschrijving van het project:
- Johan, Hannah & Hendrik willen iets doen aan de hoge werkloosheid onder Rwandese vrouwen in het Rwamaganadistrict en hun onafhankelijkheid vergroten door het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden en het promoten van duurzame bijenteelt.
- Dit willen ze bereiken door:
- Landbouw- en bijenteeltmateriaal ter beschikking te stellen aan Rwandese vrouwen, samen met opleiding in ondernemerschap en bijenteelt,
- Een honingwaardeketen tot stand te brengen en te onderhouden,
- Contacten te leggen met de Rwandese diaspora in België om fondsen te werven en een netwerk van sponsors voor het project op te bouwen.
Projectleiders: Salma & Ranya Naji
Achtergrond: 23 en 21 jaar oud. Salma is gespecialiseerd in de problematiek van conflicten, vrede en veiligheid, met speciale aandacht voor minderheden, in het bijzonder kwetsbare meisjes en vrouwen. Ze deed een stage in Amman tijdens SoliDare Hub. Ranya is apotheker en heeft een sterke interesse in de toegang tot gezondheidszorg. Na het behalen van haar master specialiseerde ze zich in industriële farmacie. Salma en Ranya wilden graag hun passies combineren om bij te dragen aan een groter doel en besloten zich te richten op de problematiek van seksueel geweld in conflictgebieden.
Beschrijving van het project:
- Salma & Ranya willen meer bewustzijn creëren rond het seksueel geweld waar vrouwen in conflictgebieden mee te maken hebben en bestaande jongereninitiatieven ondersteunen die de bewustwording op gemeenschapsniveau bevorderen en de toegang tot anticonceptiemiddelen vergemakkelijken.
- Dit willen ze bereiken door:
- Samen te werken met lokale jeugdorganisaties om het bewustzijn binnen gemeenschappen te vergroten,
- Een sterkere connectie te smeden tussen apotheken en bestaande initiatieven om de beschikbaarheid en distributie van noodanticonceptie voor slachtoffers van seksueel geweld te garanderen,
- Te ijveren voor een grotere betrokkenheid en verantwoordelijkheid van de farmaceutische industrie bij het verstrekken van betaalbare en toegankelijke anticonceptie.
De workshops
Focus van de workshop: tips en trucs voor een goede pitch om fondsen te werven voor je project.
Focus van de workshop: een compleet en uitgebreid overzicht van verschillende financieringsmechanismen in België, waaronder crowdfunding, private en publieke stichtingen en sociale ondernemingen. De deelnemers luisterden ook naar een inspirerende getuigenis van een prominente onderneemster die met succes haar eigen microfinancieringsbedrijf opzette om vrouwen in de DRC te empoweren.
Deze workshop stond open voor alle SoliDare Hub-kandidaten.