Het begrip Wereldburgerschapseducatie wordt vaak gezien als een containerbegrip waardoor het niet altijd duidelijk is wat er precies mee wordt bedoeld. Concepten zoals diversiteit, multiperspectiviteit, participatie en duurzaamheid worden vaak gebruikt om WBE-praktijken te beschrijven. Maar wereldburgerschapseducatie is meer dan het begrijpen van concepten: het richt zich ook op transformatief en ervaringsgericht leren.
Tijdens deze eerste sessie van het Lerend netwerk Wereldburgerschapseducatie in de lerarenopleiding willen wij werken aan een gemeenschappelijk taal van WBE. We gaan het begrip ontleden, onderzoeken wat het precies inhoudt en stil staan bij hoe we deze kennis kunnen toepassen in de praktijk. Wat betekent het om een“wereldburger” te zijn en wat is de rol van “educatie” hierin?
De openingssessie is bedoeld om helderheid en inspiratie te bieden over WBE en een gemeenschappelijke basis te creëren voor het verdere verloop van het lerend netwerk. Door samen een gedeelde taal te ontwikkelen, kunnen we onze samenwerkingen versterken en elkaar beter ondersteunenW
Programma:
9u00: Welkom + koffie en thee
9u30-9u40: Inleiding door Latifah Abdou, praktijkverantwoordelijke bij BeGlobal
9u40-10u40: Inspiratiemoment door professor Pieter Meurs
10u40-11u00: Pauze
11u00-13u30: Deep dive sessie mede begeleid door Sven Retoré van Visuality
We werken samen aan een gemeenschappelijke basis door stil te staan bij de fundamentele elementen die we belangrijk vinden voor WBE. We bekijken welke kaders gebruikt worden om aan WBE te doen en analyseren in welke mate WBE geïntegreerd is in het curriculum of in je organisatie. Vervolgens onderzoeken we hoe dit zich vertaalt naar de praktijk en zoomen we in op verschillende WBE-praktijken.
Met deze intensieve uitwisseling hopen we dat de deelnemers een duidelijker beeld krijgen van wat WBE precies inhoudt en hoe dit in de praktijk wordt toegepast.
13u30-14u00: Lunch
Pieter Meurs
Bio
Pieter Meurs studeerde Agogische Wetenschappen en Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen. Hij is als docent verbonden aan de vakgroep Educatiewetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel en aan de opleiding Sociaal Werk van de Erasmushogeschool Brussel. Hij publiceert in nationale en internationale tijdschrfiten en is auteur van het wijsgerig-agogisch essay Tegen Verbeelding en van Inleiding tot de Agogische Wetenschappen. Zijn interesse reikt van sociaal-agogisch werk over duurzaamheid tot politieke filosofie, steeds vanuit de vraag: hoe veranderen we de wereld?
Abstract
Wat betekent het om een (wereld)burger te zijn? Meer nog: wat betekent het om een ‘goede’ (wereld)burger te zijn? Is burgerschap iets wat je kan leren? Wat moet er dan geleerd worden? Tot wat soort burgers voedt de hedendaagse democratie mensen op, of zou ze hen moeten opvoeden? Vertrekkend vanuit de innige relatie tussen democratie en educatie gaan we in deze sessie op zoek naar hoe het democratische paradigma een educatieve ruimte opent waarin burgers gevormd worden (of zichzelf vormen) om zelf richting en inhoud te geven aan de samenleving. We kijken kritisch naar de ideologische invullingen die vaak verscholen zitten achter het ideaal van (wereld)burgerschap en gaan na welke inhoud er nog rest wanneer we de praktijk ontdoen van haar idealisme.
Heb je vragen?
Aarzel dan niet op Latifah Abdou te contacteren via latifah.abdou@enabel.be